Pages

Friday, August 29, 2014

Resipi penkek creamy yumyum

Hari ni saya teringin sangat nak makan pancake. so, google2 lah resipi untuk membuat pancake yang sedaplicious. Cari punya cari sume pancake kne guna susu cair. Bad news for me, umah xde susu cair :( . So, I ape lagi, improvise la.hehe

Resipi Pankek Creamy

bahan-bahan:
~ 2 cawan tepung gandum
~ 1 cawan santan ( 3/4 santan pekat + 1/4 air)
~ 1 biji telur
~1 sudu kecil baking powder
~ 3 sudu besar gula
~ 1 sudu minyak masak

cara-cara:
1. asingkan putih telur dengan kuning telur dalam dua bekas berasingan
2. Pukul telur sampai kembang (berbuih2)
3. Dalam bekas lain campur kuning telur, gula, santan dan minyak masak. Kacau rata
4. Masukkan tepung dan baking powder dalam no 3 dan kacau rata
5. Masukkan putih telur tadi dan kacau perlahan.
6. Dah boleh masak atas dapur, api sederhana macam masak lempeng

Ingatkan xjadi lepas cuba, alhamdulillah, sedap creamy lemak manis je. Selamat mencuba. Lain kali nk try lagi.hehe

Sunday, December 2, 2012

Resipi kek coklat moist

Assalamualaikum wbt, apa khabar pembaca. Hari ini saya nak share resipi kek coklat moist yang saya buat sewaktu dekat New Zealand dulu. Sekarang sudah 2 minggu berada di rumah, hari-hari masak, xlarat nak tangkap gambar semua masakan. Huhu.

Resipi ini saya publish on request junior dekat Auckland. Katanya dia suka kek coklat yang saya buat. hehe.

Bahan-bahan:

(pes coklat)
1 cup serbuk koko
1/2 cup gula halus
1 cup air panas
1/2 cup susu segar atau susu cair

250g butter
2 cawan gula
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
2 cawan tepung gandum + 2 sudu kecil baking powder (diayak)

Cara-cara:

1. Untuk membuat pes coklat, campurkan serbuk koko, gula dan air panas. Kacau di atas api perlahan sehingga berkilat dan tidak berketul. Tutup api dan masukkan susu segar atau cair. Kacau rata dan ketepikan.



2. Seterusnya, dalam bekas lain, pukul butter dan gula sehingga kembang dan gebu. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil mix. Masukkan esen vanilla dan kacau rata.

3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder sedikit demi sedikit berselang seli dengan pes coklat yang disediakan awal-awal tadi. Gaul menggunakan sudip dengan teknik kaup balik.







                                         inilah rupanya adunan yang telah siap

4. Masukkan kedalam loyang yang besar sedikit. Kalau loyang kecil boleh bahagi 2 adunan tu. Bakar selama   45minit pada suhu 180'C. Selamat mencuba!!



5. Inilah hasilnya. Ada crack cket kat tengah. Hehe. Xpe2, kita akan cover dengan coklat topping :)


 Bahan-bahan untuk coklat topping:

250g coklat memasak (1 blok)
Sedikit susu cair atau susu segar
1 sudu kecil butter

Cara-cara:

Bagi menyediakan topping ni, saya menggunakan teknik memasak double boiler. Apa itu double boiler? Senang sahaja. Anda boleh rebus air didalam satu periuk sehingga air itu mendidih. Kemudian letakkan periuk atau mangkuk besi yang lebih kecil dan muat kedalam periuk itu.

Kemudian masukkan coklat dan butter. Pastikan api perlahan dan tidak terlalu kuat. Tunggu sehingga coklat cair. Hati-hati, stim air tu panas dan boleh buatkan kulit melecur. Pegang periuk dengan kain k.

Bila dah cair, masukkan sedikit susu. Kepekatan toping bergantung pada jumlah susu yang dimasukkan. Semakin banyak susu dimasukkan semakin cair coklat.  Sambil itu jangan lupa kacau supaya coklat itu rata. Apabila coklat kelihatan smooth dan berkilat, hati-hati angkat mangkuk didalam dan tuangkan ke atas kek coklat yang sudah siap dikeluarkan dari bekas pembakar. Tuang sama rata pada setiap bahagian kek supaya coklat rata. Jika topping terlalu pekat agak sukar untuk meratakannya.


Ini lah hasilnya. Selamat mencuba semua. :)



Tuesday, November 6, 2012

Kuih Keria

Tiba-tiba hari ini rasa macam nak masak kuih keria pulak. Tengok dalam kabinet ada kentang je, jadi la.

Bahan-bahan:

5-6 biji kentang
Sedikit garam
Secawan tepung gandum
Gula aising

Cara-cara
1. Kupas kentang dan rebus sehingga empuk
2. Toskan kentang dan lenyek hingga hancur
3. Masukkan sedikit garam dan gaul rata
4. Campurkan tepung gandum dan gaul sehingga rata



5. Uli bentuk donat. Susun atas pinggan yang ditabur tepung supaya tidak melekat



6. Goreng sehingga keperang-perangan. Toskan apabila kuih sudah timbul\





7. Gaulkan di dalam gula icing.

8. Siap untuk dimakan :)

Friday, November 2, 2012

Resipi Pai Epal

Assalamualaikum semua!! Bertemu lagi dalam rancangan Jom Masak-Masak :D hehe. (berangan). Okes, hari ni kita nak share resipi pai epal yang kita buat minggu lepas. Tak sempat nak update dekat blog sebab minggu lepas sibuk ngn exam. Tapi sekarang kita sudah merdeka dari exam. Hehe

Berbalik kepada resipi epal pai, kita memerlukan bahan-bahan seperti berikut:

Bahan-bahan inti:


5-6 biji epal hijau, dikupas kulit, potong dadu
200 g gula
50 g kismis (dalam segenggam)
20 g tepung jagung (2-3 sudu) , bancuh dgn sedikit air

bahan-bahan kulit:

500 g tepung gandum
200 g butter
2 biji telur dikacau sedikit
250 g gula halus

Cara-cara:

1. Mula-mula kita buat inti dahulu. Panaskan periuk dan masak gula hingga larut didalam sedikit air. Lepas tu masukkan epal dan kismis. Masak sehingga epal empuk. Kacau-kacau sekejap-sekejap. Bila da masak, masukkan tepung jagung dan kacau sehingga likat. Padamkan api dan ketepikan.





2. Gaul tepung dan gula sehingga gula rata. Campurkan butter, gaul sehingga nampak macam serbuk roti. Lepas tu masukkan telur sikit sikit sehingga doh tak melekat pada bekas adunan. Uli sehingga rata. Bungkus dalam plastik dan masukkan dalam peti ais dalam setengah jam.


 

3. Uli doh tu sehingga jadi 1-2 cm tebal. Pastikan muat dekat dalam bekas pembakar. Buat yang bawah dulu, kemudian uli lagi sekali lebihan doh untuk bahagian atas.Sapukan lebihan telur tadi dekat bahagian atas kulit. bakar selama 20minit pada suhu 170'C.









 Inilah Hasilnya!! Selamat Mencuba :)







Wednesday, October 24, 2012

Nasi Gaul Orang Banjar

Baru je abis presentation tadi, terus balik rumah nak solat zohor. Lepas tu dalam dilema, nak pergi uni balik ke tak untuk study?? Last-last, tak jadi pergi. Duduklah kat rumah, ditakdirkan Etty datang rumah ajak masak nasi gaul. Nasi gaul? First time dengar, Etty kata tu makanan orang Banjar, so tertarik untuk cuba buat.:) Nasi ini istimewa sebab kena masak lauk dulu baru boleh masak nasi.

Bahan-bahan untuk lauk:

Seekor ayam dipotong dan dibersihkan
3 biji bawang besar/merah
4-5 ulas bawang putih
2 inci halia
Setengah botol sos tomato
setengah botol sos cili
Setengah tin susu cair
Sedikit air
Garam secukup rasa
Minyak sapi
1-2 kulit kayu manis
3-4 tangkai bunga lawang
1-2 biji bawang kecil dihiris mayang

Cara-cara buat lauk

1. Blender bawang putih dan bawang besar dan halia.
2. Gaulkan bersama ayam yang telah siap dipotong dan dibersihkan
3. Masukkan sos tomato dan sos cili dan gaul rata



4. Masukkan pula susu cair dan air sedikit dan gaul rata.



5. Masukkan garam secukupnya dan perap selama 10-15 minit
6. Panaskan minyak sapi di dalam kuali
7. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan bawang yang dihiris hingga naik bau
8. Masukkan ayam dan air perapan dan biarkan sehingga masak/ mendidih dan ayam empuk



                                                        (Inilah hasilnya lauk nasi gaul)

Bahan-bahan nasi gaul

3-4 cawan beras dibersihkan dan ditoskan
2 biji bawang kecil dihiris nipis
1 biji bawang putih
1 kulit kayu manis
2-3 tangkai bunga lawang
Sedikit minyak sapi
Air secukupnya

Cara-cara memasak nasi

1. Panaskan minyak sapi  di dalam periuk nasi dan tumis semua bahan-bahan tumis sehingga naik bau


2. Masukkan 2-3 cawan kuah lauk kedalam periuk dan 3 cawan air. Tunggu sehingga mendidih



3. Masukkan beras dan masak seperti nasi biasa. Tambah air dan garam secukupnya.

Bahan-bahan acar

3 biji tomato dihiris nipis
3 batang timun dihiris nipis
Setengah tin susu cair
2 cili merah dan hijau dimayang
Garam secukupnya

Cara-cara membuat acar

1.Campur kesemua bahan-bahan di atas di dalam satu bekas dan gaul rata. Masukkan 2 cawan kuah lauk sebagai pencukup rasa.








Siap untuk dimakan. Selamat mencuba :)

Monday, October 22, 2012

Avocado Smoothie

Assalamalaikum. hari ini kita tengok housemate kita buat avocado smoothie. sedap sangat-sangat. senang je resipinye :) Ini adalah resipi housemate kita taw

Bahan-bahan untuk 2 gelas minuman
2 biji avocado yang lembik-lembik (sebab dia dah masak) - besenye berwarna coklat sedikit kulitnya
2 gelas susu segar (kalau tak nak pekat sangat, boleh letak lebih)
3-4 sudu gula

Cara-cara


Keluarkan isi avocado yang lembik tadi menggunakan sudu, masukkan dalam blender. Tuang susu segar dan masukkan gula. Blend sampai avocado hancur sepenuh. Sudah boleh dihidang :) selamat mencuba!!



                                                                            [inilah hasilnya:)]

Kek Butter

Petang-petang di bumi Auckland, New Zealand, rasa boring plak. So, kita pon rasa macam nak masak. Search-search kat internet pastu jumpe lah resipi kek butter. hihi. Cakap awal-awal taw, kita cari resipi ni kat internet. So kalu sama tu, halalkan je lah yer :D

Bahan-bahan:
300 g butter
300 g gula halus
5 biji telur saiz normal
1 sudu kecil esen vanila
300 g tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
125ml / 1/2 cup susu segar/ susu cair

Tu jer bahan-bahannyer. Kita da susun ikut cara-cara. :)

1. Pukul butter ngn gula sampai kembang


2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil mix


3. Masukkan esen vanila dan mix sehingga rata

4. Lepas tu ayak tepung bersama baking powder

5. Masukkan selang seli dengan susu , gaul pakai sudip dengan teknik kaup balik

6. Masukkan dalam dulang pembakar dan bakar selama 40minit suhu 180'C





 Tada!! inilah hasilnya. Kawan-kawan semua cakap sedap. Hehe. Boleh cuba :)