Pages

Wednesday, October 24, 2012

Nasi Gaul Orang Banjar

Baru je abis presentation tadi, terus balik rumah nak solat zohor. Lepas tu dalam dilema, nak pergi uni balik ke tak untuk study?? Last-last, tak jadi pergi. Duduklah kat rumah, ditakdirkan Etty datang rumah ajak masak nasi gaul. Nasi gaul? First time dengar, Etty kata tu makanan orang Banjar, so tertarik untuk cuba buat.:) Nasi ini istimewa sebab kena masak lauk dulu baru boleh masak nasi.

Bahan-bahan untuk lauk:

Seekor ayam dipotong dan dibersihkan
3 biji bawang besar/merah
4-5 ulas bawang putih
2 inci halia
Setengah botol sos tomato
setengah botol sos cili
Setengah tin susu cair
Sedikit air
Garam secukup rasa
Minyak sapi
1-2 kulit kayu manis
3-4 tangkai bunga lawang
1-2 biji bawang kecil dihiris mayang

Cara-cara buat lauk

1. Blender bawang putih dan bawang besar dan halia.
2. Gaulkan bersama ayam yang telah siap dipotong dan dibersihkan
3. Masukkan sos tomato dan sos cili dan gaul rata



4. Masukkan pula susu cair dan air sedikit dan gaul rata.



5. Masukkan garam secukupnya dan perap selama 10-15 minit
6. Panaskan minyak sapi di dalam kuali
7. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan bawang yang dihiris hingga naik bau
8. Masukkan ayam dan air perapan dan biarkan sehingga masak/ mendidih dan ayam empuk



                                                        (Inilah hasilnya lauk nasi gaul)

Bahan-bahan nasi gaul

3-4 cawan beras dibersihkan dan ditoskan
2 biji bawang kecil dihiris nipis
1 biji bawang putih
1 kulit kayu manis
2-3 tangkai bunga lawang
Sedikit minyak sapi
Air secukupnya

Cara-cara memasak nasi

1. Panaskan minyak sapi  di dalam periuk nasi dan tumis semua bahan-bahan tumis sehingga naik bau


2. Masukkan 2-3 cawan kuah lauk kedalam periuk dan 3 cawan air. Tunggu sehingga mendidih



3. Masukkan beras dan masak seperti nasi biasa. Tambah air dan garam secukupnya.

Bahan-bahan acar

3 biji tomato dihiris nipis
3 batang timun dihiris nipis
Setengah tin susu cair
2 cili merah dan hijau dimayang
Garam secukupnya

Cara-cara membuat acar

1.Campur kesemua bahan-bahan di atas di dalam satu bekas dan gaul rata. Masukkan 2 cawan kuah lauk sebagai pencukup rasa.








Siap untuk dimakan. Selamat mencuba :)

Monday, October 22, 2012

Avocado Smoothie

Assalamalaikum. hari ini kita tengok housemate kita buat avocado smoothie. sedap sangat-sangat. senang je resipinye :) Ini adalah resipi housemate kita taw

Bahan-bahan untuk 2 gelas minuman
2 biji avocado yang lembik-lembik (sebab dia dah masak) - besenye berwarna coklat sedikit kulitnya
2 gelas susu segar (kalau tak nak pekat sangat, boleh letak lebih)
3-4 sudu gula

Cara-cara


Keluarkan isi avocado yang lembik tadi menggunakan sudu, masukkan dalam blender. Tuang susu segar dan masukkan gula. Blend sampai avocado hancur sepenuh. Sudah boleh dihidang :) selamat mencuba!!



                                                                            [inilah hasilnya:)]

Kek Butter

Petang-petang di bumi Auckland, New Zealand, rasa boring plak. So, kita pon rasa macam nak masak. Search-search kat internet pastu jumpe lah resipi kek butter. hihi. Cakap awal-awal taw, kita cari resipi ni kat internet. So kalu sama tu, halalkan je lah yer :D

Bahan-bahan:
300 g butter
300 g gula halus
5 biji telur saiz normal
1 sudu kecil esen vanila
300 g tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
125ml / 1/2 cup susu segar/ susu cair

Tu jer bahan-bahannyer. Kita da susun ikut cara-cara. :)

1. Pukul butter ngn gula sampai kembang


2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil mix


3. Masukkan esen vanila dan mix sehingga rata

4. Lepas tu ayak tepung bersama baking powder

5. Masukkan selang seli dengan susu , gaul pakai sudip dengan teknik kaup balik

6. Masukkan dalam dulang pembakar dan bakar selama 40minit suhu 180'C





 Tada!! inilah hasilnya. Kawan-kawan semua cakap sedap. Hehe. Boleh cuba :)



Sunday, October 7, 2012

Gulai Ayam/Daging Terengganu

Assalam alaikum semua. Hari ni kita nak post pasal makanan favourite kita iaitu gulai ayam terengganu. Ramai orang tak percaya yang gulai terengganu ni lain dari yang lain sikit. Tp sebenarnyer, memang lain pon, nak masak gulai ni kena ada rempah cap bunga ros.Hehe

Actelly, kite dah try banyak kali dah buat gulai ni, kadang jadi, kadang xjadi. And kita ikut resipi yang mak kita bagi campur ngn resipi internet sikit2.

Bahan-bahan:

1 ekor ayam / 1-2 kg daging dipotong
1 kulit kayu manis
4-5 tangkai bunga cengkih
2-3 biji bunga lawang
2-3 biji buah pelaga
*3-4 sudu serbuk cili/ cili giling
*1 paket Rempah masak cap bunga ros yang paling kecik
*1 paket rempah gulai cap bunga ros yang paling kecik
*1 biji bawang besar/ 2-3 biji bawang merah
*3-4 ulas bawang putih
*1 inci halia
1-2 keping asam keping
santan satu tin/ satu biji kelapa
1 cawan air
Sedikit garam dan gula

Cara-cara

1.Kisar semua bahan-bahan yang bertanda * dicampur dengan sedikit air supaya senang hancur.
2. Panaskan minyak di dalam periuk
3. Bila minyak sudah panas, tumiskan kulit kayu manis,buah pelaga, bunga lawang dengan bunga cengkih sehingga naik bau.
4. Lepas tu masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi dan tumis sehingga pecah minyak.
5. Masukkan sedikit air supaya rempah tadi tidak hangus.
6. Bila air sudah mendidih, masukkan ayam atau daging. Gaul rata.
7. Tunggu sehingga ayam seakan-akan masak. Biasanya mengambil masa dalam 10 hingga 20 minit. Tambah air jika sudah kering.
8. Bila ayam sudah seakan-akan masak, masukkan santan sehingga ayam tenggelam sedikit. Tunggu sehingga santan mendidih.
9. Sentiasa  kacau supaya santan tidak berketul.
10. Kemudian, masukkan asam keping, sedikit garam dan gula secukup rasa.
11. Tunggu sehingga gulai mendidih.
12. Dah siap untuk dimakan :)

Hah, dah siap da. hehe. Rupa dia seakan-akan kari, tapi dijamin rasa dia sangat berbeza. Kalau nak buat lauk nasik minyak pon boleh jugak. hihi. selamat mencuba semua.